Актрисата Холи Бери поде кампания в подкрепа на жените в менопауза

Актрисата Холи Бери поде кампания в подкрепа на жените в менопауза

3 май 2024 г. · 3 мин. четене · Споделяне във Facebook


Актрисата Холи Бери поде кампания в подкрепа на жените в менопауза

Актрисата Холи Бери поде кампания в подкрепа на жените в менопауза и заедно с американски сенатори, представиха законопроект за отпускане на десетки милиони щатски долари за изследвания, предадоха Асошиейтед прес и АФП.

"Менопаузата трябва да престане да бъде източник на срам, трябва да можем да говорим за тази напълно нормална част от живота ни", заяви на пресконференция във Вашингтон холивудската звезда.

Холи Бери е позната с ролите си във филми като "Бумеранг", "Х-Мен", "Не умирай днес", "Жената котка". Изпълнението й в "Балът на чудовището" (2001) й носи "Оскар" за главна роля.

В подкрепа на тезата си актриса, която е на 57 години, разказа за неотдавнашна размяна на реплики с нейния лекар, който не смеел да спомене думата "менопауза" от страх да не я обиди. 

"Менопаузата не е мръсна дума", каза сенатор Пати Мъри. "И не е нещо, което Конгресът или федералното правителство трябва да пренебрегват".

Законопроектът, внесен от влиятелната демократка и още няколко сенатори от двете партии в САЩ, има за цел да увеличи федералните изследвания, обучението на лекари и обществената информираност за менопаузата.

В средата на март президентът на САЩ Джо Байдън подписа документ, с който нареди на администрацията си да превърне в приоритет дълго пренебрегваните изследвания в областта на женското здраве, припомня АФП.

 

#актрисата #холи #бери #поде #кампания #подкрепа #жените #менопауза #заедно #американски

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете