Блинкън заяви, че единственото препятствие между народа на Газа и прекратяването на огъня в анклава е "Хамас"

Блинкън заяви, че единственото препятствие между народа на Газа и прекратяването на огъня в анклава е "Хамас"

4 май 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Блинкън заяви, че единственото препятствие между народа на Газа и прекратяването на огъня в анклава е "Хамас"

Американският държавен секретар Антъни Блинкън заяви, че единственото препятствие между народа на Газа и прекратяването на огъня в анклава е "Хамас", предаде Франс прес.

"Очакваме да видим, наистина, дали те могат да приемат да отговорят с "Да" на прекратяването на огъня и на освобождаването на заложниците", заяви Блинкън.

"Реалността в този момент е, че единственото препятствие между народа на Газа и прекратяването на огъня това е "Хамас", добави той.

Израел и страните посредници в преговорите по споразумение за прекратяване на огъня все още чакат отговор от страна на "Хамас" по предложение за примирие от 40 дни, свързано с освобождаване на заложниците в Газа и размяната им за палестинци, задържани в израелски затвори. 

Делегация на "Хамас" отпътува днес за Кайро, за да продължи дискусиите.

По този повод Блинкън заяви, че "Хамас" претендира, че представлява палестинския народ и допълни, че ако това е вярно, то приемането на прекратяване на огъня би трябвало да е очевидно. 

Блинкън също така заяви, че "Израелска атака срещу Рафах в южната част на ивицата Газа ще причини щети отвъд приемливото".

Според Блинкън Израел не е представил никакъв план за защита на цивилните по време на подобна евентуална атака срещу Рафах. 

"В отсъствие на подобен план, ние не можем да подкрепим една мащабна военна операция в Рафах, защото щетите, които тя ще причини, ще бъдат отвъд онова, което е приемливо“, заяви Блинкън.

Тези изявления държавният секретар направи по време на форум, организиран от „Института Маккейн“ в американския щат Аризона, предаде Франс прес.

Блинкън се завърна в САЩ от седмата си обиколка в Близкия изток, по време на която той посети и Израел.

В Рахаф са намерили убежище повечето от жителите на Газа след началото на израелската военна операция срещу "Хамас" там, последвала атаката на "Хамас" срещу Южен Израел на 7 октомври.

#американският #държавен #секретар #антъни #блинкън #заяви #единственото #препятствие #народа #газа

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете