Христовото Възкресение ни увери, че светлината и животът тържествуват властно над мрака и смъртта, се казва в синодалното послание от БПЦ

Христовото Възкресение ни увери, че светлината и животът тържествуват властно над мрака и смъртта, се казва в синодалното послание от БПЦ

5 май 2024 г. · 11 мин. четене · Споделяне във Facebook


Христовото Възкресение ни увери, че светлината и животът тържествуват властно над мрака и смъртта, се казва в синодалното послание от БПЦ

Наместник-председателят на Светия синод Врачанският митрполит Григорий, който е и наместник на овдовелия Софийски епархийски престол, и митрополитите от Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия (БПЦ-БП) отправиха синодално пасхално послание, съобщиха от БПЦ-БП.

В посланието се казва, че дивен и велик, прекрасен и безценен е всеки един дар, с който Човеколюбецът Бог обдарява Своето най-висше и любимо творение - човека, когото Той сътвори по Своя свят образ и когото предназначи да достигне и до богоуподобяването. Безбройни са Божиите дарове за нас, но най-голям и най-щедър измежду тях е дарът на Възкресението. Победата над смъртта, която Богочовекът Господ наш Иисус Христос удържа над мрака и цялата всепоглъщаща и губителна сила на злото, е кулминацията, най-висшата и категорична изява на Божията любов към нас и към цялото творение.

"Възкресяването на човешката природа в нейната първосъздадена чистота, красота и цялостност, което Единородният Божи Син и Син Човешки извърши, Той извърши не за Себе Си, а заради нас и нашето спасение. Тази прославена човешка природа Той възнесе на Небесата и така проправи пътя към Царството на светлината и живота за всички онези, които са Негови, които чуват гласа Му и следват посочения от Него път", се казва в посланието.

"В това е и цялата наша вяра и надежда, всичкото ни упование; онази радост, която Сам Той пръв ни възвести и която никой не ще може да ни отнеме: "Радвайте се!" (Мат. 28:9). И още: "Радвайте се и се веселете, защото голяма е наградата ви на небесата" (Мат. 5:12). "Радвайте се винаги в Господа, и пак ще кажа: радвайте се" - възкликва и апостолът на народите (Фил. 4:4), защото тази радост по своята дълбочина и своето съдържание е единствена по рода си, несравнима с никоя друга. Само с нея и само благодарение на нея ние можем да бъдем духовно здрави и цялостни. Тя е, която ни дава силите, необходими ни да преодоляваме всяко изпитание и изкушение в дните на нашия земен живот.

С Възкресението на Христа Спасителя смъртта беше потъпкана и вече няма онази власт, с която беше поробила човеците. Христовото Възкресение ни увери, че светлината и животът тържествуват властно над мрака и смъртта. Празният гроб в утрото на третия ден засвидетелства не само истинността на Божиите обещания, но и онова, което очаква нас – вярващите в Бога и уповаващите се само на Него, защото Бог „чрез възкресението на Иисуса Христа от мъртвите, ни възроди за жива надежда“ (1 Петр. 1:3). Тази надежда е винаги с нас и в нас - чиста, светла и непомрачима. С нея и с вярата във Възкръсналия от мъртвите ние „ходим, а не с виждане“ (2 Кор. 5:7). С вяра и надежда в Бога, чрез Когото „живеем, и се движим, и съществуваме“ (Деян. 17:28)", се казва в синодалното послание от наместник-председателя на Светия синод и на митрополитите.

Те отбелязват, че тази спасителна вяра и тази светла надежда са крепили всички праведници - още от самото начало на историята на човешкия род до днес. В епохата на Стария завет, време на съкровеното и затаено очакване, те са били известни само на малцина. Сега, след Боговъплъщението и Възкресението на Христа Господа, те са вече достояние на всекиго и на всички и само от нас зависи да се възползваме от даруваното ни от Бога спасение. Сега обаче, макар и скръбни в света (срв. Йоан. 16:33), макар и гонени заради правда и хулени, и плачещи (срв. Мат. 5:4, 10-11), макар и все още подвластни на смъртта, която по думите на свети апостол Павел е "най-последен враг, който ще бъде унищожен“ (1 Кор. 15:26), верните на Христа Иисуса живеят в предвкусване на бъдещите блага, защото както за апостола, така и за всички тях "животът е Христос" (Фил. 1:21).

"Като православни християни, от нас се очаква да живеем с ясно осъзнаване на тези основни истини на нашата спасителна вяра, които са ни необходими особено много сега, когато около нас продължава да има все още толкова много неправда, насилие и смърт. Да молим Христа, Който единствен е нашият път и истина, и живот (срв. Йоан. 14:6), да дарува Своето спасение и вечен живот на всички отминали от този свят с твърда вяра и надежда във Възкресението. Да Го молим за нашите близки, но и за нашите врагове, както Сам Той ни учи и призовава (срв. Мат. 5:44; Лука. 6:27-28, 35). Възкръсналият от мъртвите да им дарува светлина, радост и живот вечен.

Нека в този най-светъл ден Христовото Възкресение просветли всяка душа и всяко сърце, да прогони от нас всяко неверие и съмнение, отчаяние и безнадеждност, понеже ето: "Христос възкръсна от мъртвите и за умрелите стана начатък" (1 Кор. 15:20).

Отечески поздравяваме с празника на Възкресението всички верни чеда на светата ни Църква, в Родината и далеч от нея, като на всички желаем светла и изобилна пасхална радост, и всяко добро от Господа. Мирът и благодатта на Възкръсналия от мъртвите Христос Господ и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас! Христос Воскресе!", отправят благослов наместник-председателят на Светия синод Врачанският митрополит Григорий и митрополитите от БПЦ-БП.

 

#наместникпредседателят #светия #синод #врачанският #митрполит #григорий #наместник #овдовелия #софийски #епархийски

Още новини

Още новини от България, които може да четете