Нова Зеландия и Германия сключиха споразумение за антарктическо сътрудничество

Нова Зеландия и Германия сключиха споразумение за антарктическо сътрудничество

4 май 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Нова Зеландия и Германия сключиха споразумение за антарктическо сътрудничество

Нова Зеландия подписа меморандум за разбирателство с германския институт "Алфред Вегенер" за развитие на сътрудничество в Антарктида, съобщи външният министър Уинстън Питърс, цитиран от ДПА.

Питърс се срещна с германската си колега в най-големия новозеландски град Окланд, където в тяхно присъствие беше сключено споразумението между Новозеландския антарктически институт и института "Алфред Вегенер".

"Антарктида е обект на все по-нарастващ геострагически и научен интерес, а това споразумение ще разшири връзките между нашите институти за морски и полярни изследвания", каза Питърс.

Двамата обсъдиха и необходимостта от незабавно спиране на огъня в Газа и укрепване на сътрудничеството в Тихоокеанския регион, добави той.

"Нова Зеландия и Германия са свързвани от общи интереси и ценности като върховенството на закона, демокрацията, зачитането на международната система (от правила - бел. ред.) и спазването на човешките права", каза той. "Германия е най-големият пазар за износ на стоки в Европа. Тя е и най-важният партньор на Нова Зеландия в областта на науката и иновациите, а също и най-големият европейски образователен пазар. Овен това Германия е значим източник на туристи."

Бербок се срещна и с новозеландските министри Саймън Уотс и Джудит Колинс, за да обсъдят сътрудничеството в областта на Космоса, науката и климатичните промени.

Тя пристигна в Нова Зеландия вчера от Австралия, където се срещна с австралийската си колега Пени Уонг и посети център за киберсигурност и база на австралийските военноморски сили в Аделаида.

Утре Бербок ще стане първият германски външен министър, посетил островната държава Фиджи в Южния Тихи океан.

 

 

 

 

#нова #зеландия #подписа #меморандум #разбирателство #германския #институт #алфред #вегенер #развитие

Още новини

Още новини от Наука, които може да четете