Организаторите на конкурса "Евровизия" изразиха готовност да премахнат палестински знамена или символи по време на шоуто

Организаторите на конкурса "Евровизия" изразиха готовност да премахнат палестински знамена или символи по време на шоуто

3 май 2024 г. · 6 мин. четене · Споделяне във Facebook


Организаторите на конкурса "Евровизия" изразиха готовност да премахнат палестински знамена или символи по време на шоуто

Организаторите на песенния конкурс "Евровизия" заявиха в четвъртък, че си запазват правото да премахнат всички палестински знамена и пропалестински символи по време на шоуто следващата седмица в Швеция, предаде Асошиейтед прес.

Съобщението бе направено на фона на засиленото напрежение около участието на Израел във форума заради войната с "Хамас" в Газа, която продължава вече седми месец. 

"Евровизия" ще се състои от 7 до 11 май в Малмьо, след като миналата година конкурсът спечели представителката на Швеция Лорийн с песента си Tattoo.

Очаква се пропалестински групи да организират мащабни протести в Малмьо, за да привлекат вниманието към своята кауза, отбелязва Асошиейтед прес. 

Мишел Роверели, ръководителка на отдела за комуникации в Европейския съюз за радио и телевизия (EBU), който провежда шоуто всяка година, каза, че на закупилите билети е разрешено да внасят и развяват само знамена, представляващи страните, които участват в събитието, както и флага с цветовете на дъгата.

Базираният в Женева EBU обаче си запазва правото "да премахне всякакви други знамена или символи, дрехи, предмети и транспаранти, които се използват с евентуална цел да се използва телевизионното предавание", заяви тя в  съобщение, изпратено до Асошиейтед прес.

Шведската информационна агенция TT съобщи, че всеки, който се опита да внесе палестинско знаме или знак с политическо послание, ще бъде спрян на входа от охраната.

Мартин Остердал, който е от ръководството на конкурса, заяви пред TT, че "правилата са същите като миналата година. Няма промяна".

Националните флагове са често срещана гледка по време на конкурса, тъй като феновете се радват на изявите на на своите страни и на тези, които подкрепят, отбелязва Асошиейтед прес.

Еврейската общност в Швеция е разтревожена от антиизраелските протести, планирани по време на провеждането на "Евровизия", предаде Ройтерс. 

Демонстрации се подготвят срещу участието на Израел в тазгодишното издание на конкурса. Те са срещу военната операция в ивицата Газа, предприета след атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври м.г. 

Еврейската общност, наброяваща 1200 души, има притеснения, че може да стане цел на големите протести, планирани за 9 май, когато израелският представител ще участва във втория полуфинал и след това -  на 11 май, когато е планиран финалът на "Евровизия", отбелязва Ройтерс. 

Европейският съюз за радио и телевизия (EBU), който организира събитието, се противопостави на призивите Израел и неговата участничка Еден Голан да бъдат изключени от конкурса.

В Малмьо, третият по големина град в Швеция, има голяма мюсюлманска общност, като най-многобройни са хората с произход от Ирак и Сирия, припомня Ройтерс.

 

#организаторите #песенния #конкурс #евровизия #заявиха #запазват #правото #премахнат #палестински #знамена

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете