Русия и Турция обсъдиха ситуацията в Украйна и Черноморския басейн

Русия и Турция обсъдиха ситуацията в Украйна и Черноморския басейн

5 май 2024 г. · 3 мин. четене · Споделяне във Facebook


Русия и Турция обсъдиха ситуацията в Украйна и Черноморския басейн

Руският заместник-министър на външните работи Сергей Вершинин обсъди с турския си колега Бурак Акчапар ситуация около Украйна и в Черноморския басейн, както и необходимостта от прекратяване на огъня в ивицата Газа. Това се посочва в съобщение на руското външно министерство във връзка с руско-турските консултации, проведени на 3 май в Истанбул, съобщи ТАСС.

 „Голямо внимание беше отделено на настоящата ситуация около Украйна, в Черноморския басейн и необходимостта от спешно прекратяване на кръвопролитията в ивицата Газа с оглед на дългосрочно разрешаване на конфликта на основата на две държави“, посочва руското ведомство.

Министерството отбелязва, че се е състояла дискусия по общи въпроси за функционирането на ООН, с акцент върху работата на нейните ключови органи – Съвета за сигурност и Общото събрание,  включително задачите, свързани с реформата и подготовката за предстоящата “Среща на върха на бъдещето”. Освен това събеседниците са обменили мнения по чувствителни регионални въпроси като уреждането на палестинско-израелския конфликт и кипърския въпрос, ситуацията в Сирия и Либия с акцент върху изпълнението на мандатите на съответните структури на ООН, посочи руското външно министерство. 

„Бяха обсъдени и редица двустранни въпроси. Двете страни потвърдиха намерението си да продължат да развиват ползотворното сътрудничество“, допълва руското ведомство.

#руският #заместникминистър #външните #работи #сергей #вершинин #обсъди #турския #колега #бурак

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете