Турция съобщи, че е убила 32 кюрдски бойци в Северен Ирак

Турция съобщи, че е убила 32 кюрдски бойци в Северен Ирак

4 май 2024 г. · 3 мин. четене · Споделяне във Facebook


Турция съобщи, че е убила 32 кюрдски бойци в Северен Ирак

Турската армия е "неутрализирала" 32 членове на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК) в различни райони в Северен Ирак, съобщи днес Министерството на отбраната, цитирано от Ройтерс.

Терминът "неутрализиран", използван от министерството, обикновено означава "убит", отбелязва агенцията. ПКК, която води въоръжена борба срещу турската държава от 1984 г., е считана за терористична организация от Турция, Съединените щати и Европейския съюз.

Министерството заяви, че бойците са били открити в районите Хафтанин, Гара и Хакурк в Северен Ирак, както и в район, където Турция често предприема трансгранични рейдове в рамките на операцията "Лапа-Ключ".

Трансграничните атаки на Турция в Северен Ирак са източник на напрежение с югоизточната й съседка от години. Анкара поиска от Ирак повече сътрудничество в борбата с ПКК и Багдад определи групировката като "забранена организация" през март.

Миналия месец турският президент Реджеп Тайип Ердоган проведе разговори в Багдад и Ербил, столицата на автономния Иракски Кюрдистан, във връзка с продължаващото присъствие на ПКК в Северен Ирак, където организацията е базирана, и други въпроси. Ердоган каза по-късно, че смята, че Ирак също е осъзнал необходимостта от елиминирането на ПКК. 

#турската #армия #неутрализирала #членове #забранената #кюрдска #работническа #партия #пкк #различни

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете