Украинска църква, понесла щети от войната, символизира вярата и културата на страната

Украинска църква, понесла щети от войната, символизира вярата и културата на страната

4 май 2024 г. · 10 мин. четене · Споделяне във Facebook


Украинска църква, понесла щети от войната, символизира вярата и културата на страната

В навечерието на Великден една необикновена църква носи духовна утеха на уморените от войната жители на украинското село Липивка, предаде Асошиейтед прес. 

Преди две години тя се превръща за местните хора в убежище от ужасните неща, които се случват навън. Близо 100 души се подслоняват в параклиса в мазето на църквата "Покров на Пресвета Богородица", докато руски войски окупират селото през март 2022 г., приближавайки се към украинската столица Киев. Тя е на около 60 км.

"Сраженията бяха точно тук", казва свещеникът Хенадий Харковски. Той посочва двора на църквата, където е поставена плоча в памет на шестима украински войници, загинали в битката за Липивка. "Бяха ранени, а след това руснаците дойдоха и застреляха всеки един от тях", казва той.

След продължила две седмици окупация, руската армия се изтегля, но на селото и църквата са нанесени щети. 

Сградата е на мястото на по-стара постройка и още по време на изграждането си понася поражения от бойните действия. Това е един от 129-те украински религиозни обекта, пострадали от войната и регистрирани от ЮНЕСКО, отбелязва Асошиейтед прес.

"Това е здрав бетон", каза свещеникът. Но понася щети от руските снаряди, които пробиват дупки в църквата и оставят вътрешната й стена надупчена от шрапнели. В долната част на стълбището на мазето черна следа показва мястото, където е хвърлена граната.

За няколко седмици работниците започват да поправят пораженията и да работят по завършването на солидната сграда с червени куполи, които се извисяват над селото с неговите белязани и повредени сгради, цъфтящи плодни дръвчета и полета, които руснаците са оставили осеяни с мини, отбелязва Асошиейтед прес.

За много от ангажираните в тези дейности - сред които упорит свещеник, богат филантроп, известен художник и екип от занаятчии - възстановяването на тази църква играе роля в борбата на Украйна за култура, идентичност и самото й съществуване, отбелязва Асошиейтед прес.

Сградата, която съчетава древното и модерното, е отражение на една страна, решена да покаже душата си дори и по време на война, отбелязва Асошиейтед прес.

Строгият външен вид на сградата вътре крие много цветове. Ярките червени, сини, оранжеви и златни пана, украсяващи стените и тавана, са дело на Анатолий Криволап - художник, чиито смели модернистични изображения на светци и ангели правят тази църква уникална за Украйна, информира Асошиейтед прес. "Смятам, че отиването на църква, за да се срещнеш с Бога, трябва да бъде празник", казва 77-годишният творец, чиито абстрактни картини се продават за десетки хиляди щатски долари на търгове.

На това място в Липивка църква се издига повече от 300 години. По-ранната сграда е разрушена от обстрел по време на Втората световна война. Малката дървена църква, която я замества, е използвана за други цели по съветско време, когато религията е потискана.

След разпадането на СССР през 1992 г., свещеникът Харковски отново открива енорията и започва да възстановява църквата духовно и физически със средства, предоставени от Богдан Батрух, украински филмов продуцент и дистрибутор.

Работата обаче спира, когато руските войски нахлуват в Украйна на 24 февруари 2022 г. Те достигат до покрайнините на Киев, преди да бъдат отблъснати. Липивка е освободена до началото на април.

Оттогава сраженията са съсредоточени в източната и южната част на Украйна, въпреки че въздушните атаки с ракети, снаряди и дронове са постоянна заплаха в цялата страна, отбелязва Асошиейтед прес.

До май 2022 г. работата по църквата е възобновена, но върви бавно. След избухването на войната милиони украинци напускат страната, включително строители и занаятчии. Стотици хиляди други влизат в армията.

Вътре в църквата дървено скеле стига до купола, където  Христос вдига ръка за благословия.

Засега богослуженията се правят в по-малкото мазе, където в осветената от свещи стая се носи мирис на тамян.

За Великден свещеникът очаква доста хора. 

Харковски казва, че броят на миряните, които идват се е запазил, въпреки че населението на селото е намаляло драстично от началото на войната. В трудни времена хората се обръщат към религията, казва той.

Украйна отбелязва трети Великден във военна обстановка, но църквата е пред завършване. Остава да бъдат поставени само няколко творби на Криволап във вътрешността й. Дупките от снаряди обаче ще бъдат оставени, за да напомнят на бъдещите поколения какво е станало. "(Това е), за да се знае какви "братя" имаме...", казва свещеникът, визирайки руснаците. "Ние сме православни, също като тях, но да се разрушават църкви е нещо нечовешко", допълва той, цитиран от Асошиейтед прес.

#навечерието #великден #необикновена #църква #носи #духовна #утеха #уморените #войната #жители

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете