Увеличаването на работните места в САЩ се е забавило през април, безработицата е нараснала до 3,9 на сто

Увеличаването на работните места в САЩ се е забавило през април, безработицата е нараснала до 3,9 на сто

4 май 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Увеличаването на работните места в САЩ се е забавило през април, безработицата е нараснала до 3,9 на сто

Създаването на работни места в САЩ се забавило повече от очакваното през април, а годишния темп на увеличаване на възнагражденията се охлажда. Поради това вероятно е твърде рано да се очаква, че Управлението за федерален резерв (УФР) ще започне да намалява водещите си лихви преди септември, тъй като пазарът на труда остава под натиск, предаде Ройтерс.

Работните места в неселскостопанския сектор на американската икономика са се увеличили със 175 000 през миналия месец, съобщи статистическото бюро към министерството на труда в публикуван днес доклад. Данните за март същевременно са преразгледани нагоре и отчитат увеличаване на работните места с 315 000 вместо с обявените по-рано 303 000.

Експерти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха увеличение на работните позиции с 243 000, макар оценките да варираха между 150 000 и 280 000.

Равнището на безработица се е повишило от 3,8 процента през март до 3,9 процента, но все пак се задържа под прага от 4 на сто за 27-и пореден месец.

Възнагражденията са се увеличили с 3,9 процента през 12-те месеца до април, след като през март нараснаха с 4,1 процента. Растеж на заплатите в диапазона 3,0-3,5 процента се разглежда като съответстващ на инфлационната цел на УФР от 2 процента.

По-рано тази седмица централната банка на САЩ остави референтната си овърнайт лихва без промяна в диапазона 5,25-5,50 процента, който поддържа от юли насам.

Финансовите пазари продължават да очакват централната банка да започне цикъла на смекчаване на паричната политика през септември, след като от март 2022 г. повиши основната си лихва с 525 базисни пункта.

#създаването #работни #места #сащ #забавило #очакваното #годишния #темп #увеличаване #възнагражденията

Още новини

Още новини от Икономика, които може да четете