Вучич: Китай е най-добрият партньор на Сърбия в постигането на държавните цели

Вучич: Китай е най-добрият партньор на Сърбия в постигането на държавните цели

5 май 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Вучич: Китай е най-добрият партньор на Сърбия в постигането на държавните цели

Сръбският президент Александър Вучич заяви преди посещението на китайския президент Си Дзинпин в Белград, че Китай е най-добрият партньор на Сърбия в осъществяването на националните цели, предаде Танюг.

Китайският държавен глава ще посети Сърбия на 7 и 8 май. 

Вучич каза пред китайската държавна телевизия CCTV, че има големи надежди и очаквания за посещението на Си Дзинпин въпреки трудната ситуация, в която Сърбия се намира в момента.

„Китай винаги е бил на страната на международното право и винаги е подкрепял Сърбия, както ние сме подкрепяли Китай“, подчерта Вучич.

Що се отнася до Тайван, Вучич посочи, че Сърбия твърдо подкрепя принципа за "единен Китай".

"Тайван е Китай. И точка", заяви той.

Вучич коментира, че посещението на Си Дзинпин в Белград идва в точния момент, че се радва на предстоящите разговори с китайския президент и че има много теми, които ще обсъди.

Сръбският президент посочи, че Сърбия може и трябва да научи "хиляди неща от китайските си приятели".

По думите му между Китай и Сърбия е изградено значително доверие и приятелство, развити са икономическите и търговските връзки и сега е време да се премине към ново ниво на отношенията между двете страни, към стратегическо партньорство и да се обсъди как двете страните виждат общото бъдеще.

Вучич отбеляза, че би искал да вижда все повече китайци в Сърбия, които да представят бизнес инициативи или да идват като туристи.

„Има едно важно нещо. Споразумението за свободна търговия, което подписахме в Пекин. Това е много важно споразумение за нас," подчерта сръбският президент, като отбеляза, че двете страни са достигнали търговски обмен от 6,1 милиарда долара и изрази надежда, че двустранната търговия ще се удвои или утрои през следващите 10 години.

За последен път Си Дзинпин посети Сърбия през 2016 г., което беше първото посещение на президент на Китай в Сърбия от 32 години.

#сръбският #президент #александър #вучич #заяви #посещението #китайския #дзинпин #белград #китай

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете