Няма регистрирани нови случаи на коклюш в община Русе

Няма регистрирани нови случаи на коклюш в община Русе

9 май 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Няма регистрирани нови случаи на коклюш в община Русе

Не са регистрирани нови случаи на коклюш в община Русе за последните две седмици. От днес, 9 май, със заповед на министъра на здравеопазването за въвеждане на временни противоепидемични мерки стартира имунизационна кампания за препоръчителна ваксинация срещу коклюш на бременни с документиран период на бременността в 27-36 гестационна седмица. Тя е за цялата страна, като имунизациите, които ще са еднократни и доброволни, ще се извършват в Русе в УМБАЛ „Медика“ всеки работен ден от 13 до 17 ч. в периода 9 май – 31 юли. Това стана ясно на свиканата от зам.-кмета Димитър Недев работна среща с представители на медицински заведения, сдружения и лаборатории, РЗИ-Русе и РУО-Русе.

Заместник-директорът на РЗИ-Русе д-р Искра Генева заяви, че е завършена актуализацията на Имунизационния календар, според който задължителната основна имунизация, включваща коклюш, както и задължителната основна имунизация срещу пневмококи, вече ще се провеждат при навършване на 6-седмична възраст. Причината от МЗ да изтеглят първата ваксинация на бебетата е, че при тях усложненията са по-чести и тежки.

В заповедта на здравния министър се изисква всички общопрактикуващи лекари да направят преглед на имунизационния статус на децата от пациентския си списък, подлежащи на имунизация и реимунизация срещу коклюш, и да предприемат действия за своевременното им имунизиране при достигане на съответната възраст и без необосновано отлагане. Във връзка с промените е изпратено указателно писмо до Регионалните здравни инспекции, Българския лекарски съюз и Националната здравноосигурителна каса. Изпратени са указания и от главния държавен инспектор Ангел Кунчев до всички регионални управления на образованието за предприемане на действия за профилактика и превенция срещу коклюш в детските и учебните заведения.

На срещата присъстваха  изпълнителният директор на УМБАЛ „Канев“ инж. Иван Иванов, административният директор на лечебни заведения „Медика“ Светла Илиева, управителят на Тубдиспансера д-р Светослав Дачев, председателят на сдружението на общопрактикуващите лекари д-р Орлин Кожухаров, началниците на отделенията по инфекциозни болести и по педиатрия към УМБАЛ „КАНЕВ” д-р Маргарита Георгиева и д-р Ева Цонкова, Росица Николаева, главен специалист в РУО-Русе, Искра Иванова, главен експерт в отдел „Здравни дейности“ към Община Русе.

#регистрирани #нови #случаи #коклюш #община #русе #последните #седмици #днес #заповед

Още новини

Още новини от Русе, които може да четете