Първите светещи в тъмното животни може би са били древни корали, обитаващи дълбините на океана

Първите светещи в тъмното животни може би са били древни корали, обитаващи дълбините на океана

25 април 2024 г. · 6 мин. четене · Споделяне във Facebook


Първите светещи в тъмното животни може би са били древни корали, обитаващи дълбините на океана

Дълбоководните корали, живели преди 540 милиона години, може би са били първите същества, които са започнали да светят, като това се е случило много по-рано, отколкото се смяташе досега, предадоха Асошиейтед прес и ДПА.

Доста животни могат да светят в тъмното. Светулките са известни с това, че примигва в летните вечери. Повечето екземпляри, които светят, обаче се намират в дълбините на океана.

"Светлинната сигнализация е една от най-ранните форми на комуникация, за които знаем - тя е много важна в дълбоките води", казва Андреа Куатрини, съавтор на изследването, публикувано в изданието Proceedings of the Royal Society B.

Днес сред морските същества, които блестят, са някои видове риби, калмари, октоподи, медузи и дори акули - това обаче е резултат от химични реакции, отбелязва Асошиейтед прес.

Някои от тях използват светлината, за да плашат хищниците, а други - да привличат плячка, както правят морските дяволи, казва Куатрини от Националния природонаучен музей "Смитсониън".

Други животни използват светлината като фар за намиране на партньори. 

Много дълбоководни видове меки корали светват за кратко при удар, или при допир с четка за рисуване. На това разчитат учените, които използват дистанционно управляван подводен роувър, за да идентифицират и изследват светещите видове, казва Стивън Хадок, съавтор на изследването и морски биолог в Института за изследвания на аквариума в залива Монтерей. 

Меките корали могат да приличат на вълнообразни тръстики, скелетни пръсти или бамбукови стъбла в розово, оранжево, бяло, синьо и лилаво под светлината на прожекторите на изследователите, каза той. 

"При някои видове цялото тяло свети, а при други - само части", казва Даниел ДеЛио, съавтор на изследването и еволюционен морски биолог в "Смитсониън".

При коралите учените не са сигурни дали тази светлинна реакция има за цел да привлича или отблъсква други организми, а може би и двете. Но честотата й предполага, че има важна функция при много видове корали, казва тя.

Но откога някои видове корали имат способността да светят? 

За отговора на този въпрос изследователите използват генетични данни от 185 вида светещи корали, като целта е да се изготви подробно еволюционно дърво. 

Те установяват, че общият прародител на всички днешни меки корали е живял преди 540 млн. години и много вероятно е можел да свети, отбелязва Асошиейтед прес.

Това е около 270 милиона години преди най-ранния известен пример - светеща праисторическа скарида. "Ако дадено животно е имало нова черта, която го е правила наистина специално и му е помогнала да оцелее, потомците му е било по-вероятно да издържат и да я предадат нататък", казва Стюарт Сандин, морски биолог от Института по океанография "Скрипс", който не е участвал в изследването.

 

#дълбоководните #корали #живели #540 #милиона #години #първите #същества #започнали #светят

Още новини

Още новини от Наука, които може да четете