Социална промяна обяснява намаляването на мъжкото население през неолита

Социална промяна обяснява намаляването на мъжкото население през неолита

25 април 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Социална промяна обяснява намаляването на мъжкото население през неолита

Същественото намаляване на мъжкото население преди няколко хиляди години в целия свят може да се обясни по-скоро със социална промяна, отколкото с историческо увеличаване на насилието между човешките групи, предаде АФП, позовавайки се на ново изследване, публикувано в сп. "Нейчър къмюникейшънс".

Авторите му от различни френски институции, сред които Националният природонаучен музей и Парижкият университет - Сите смятат, че този спад е резултат от прехода към патрилинейна система, при която мъжете са свързани с кланове на своите бащи. 

Учените обясняват, че при тази система в резултат на разделянето на групите и различията в репродуктивните им способности, е възможно броят на мъжете да е намалял драстично.

Епизодът, наблюдаван сред цялото световно население в края на неолита преди 3000 до 5000 години, е довел до "брутален" спад в разнообразието на Y-хромозомата, която отговаря за мъжките полови белези. 

Той е идентифициран едва наскоро чрез анализ на Y-хромозомите на съвременните мъже. Методът, по думите на съавтора на изследването Рафаел Ше, е позволил на изследователите да се "върнат в миналото". 

Този метод направи възможно в проучване, публикувано през 2015 г., да бъде идентифицирано "много специфично за мъжете" събитие - срив в тяхното многообразие преди около 5000 години, сякаш по това време е се е падал само по един мъж на 17 жени, които са участвали във възпроизводството в Европа.

Сривът, който е бил особено тежък в Европа, в по-широк времеви мащаб е засегнал и други региони като Близкия изток, Сибир и Африка.

Съавторката на изследването Лея Гийон обяснява това събитие като "промяна в социалната организация, не непременно насилствена".

Тази хипотеза противоречи на проучване от 2018 г., според което клановете се избиват взаимно, причинявайки изчезването на определена линия, която е свързана с определена Y-хромозома и в крайна сметка води до загуба на разнообразието й.        Проблемът е, че към днешна дата археологическите данни са твърде оскъдни и несигурни, за да се установи, че неолитният свят е преживял епизод на всеобщо и трайно насилие, се посочва в изследването. 

#същественото #намаляване #мъжкото #население #хиляди #години #целия #свят #обясни #поскоро

Още новини

Още новини от Наука, които може да четете