Домакинът на песенния конкурс "Евровизия" Швеция се готви за антиизраелски протести

Домакинът на песенния конкурс "Евровизия" Швеция се готви за антиизраелски протести

25 април 2024 г. · 8 мин. четене · Споделяне във Facebook


Домакинът на песенния конкурс "Евровизия" Швеция се готви за антиизраелски протести

Конкурсът за песен "Евровизия" вероятно ще бъде гледан от 200 милиона души по целия свят, но посетителите са изправени пред засилена охрана на фона на планирани протести срещу участието на Израел и на новия геополитически фон след присъединяването на страната към НАТО, предаде Ройтерс. 

Конкурсът - най-големият по рода си в света, ще се проведе в Малмьо от 7 до 11 май и се очаква да привлече 100 000 посетители в третия по големина град в Швеция, в който живее голямо мюсюлманско население. 

Европейският съюз за радио и телевизия (EBU), който организира конкурса, се противопостави на призивите за изключването на Израел заради войната му в Газа. Противоречията около конфликта вече засегнаха различни културни събития в цяла Европа.

Голяма част от вниманието се очаква да бъде насочено към представителката на Израел Еден Голан и песента й Hurricane, докато на мястото на провеждане на конкурса в Малмьо са планирани множество големи пропалестински протести.

Израел все пак беше допуснат до участие, след като се съгласи да промени текста на оригиналната си песен October Rain, който беше счетен за твърде политически и в разрез с правилата на конкурса. 

Европейският съюз за радио и телевизия  определя "Евровизия" като неполитическо събитие и настоява, че надпреварата е между телевизионни оператори, а не между правителства.

Въпреки това той забрани на Русия през 2022 г. да участва в конкурса, след като няколко европейски оператора призоваха страната да бъде изключена след нахлуването й в Украйна.

Швеция стана домакин на ежегодния конкурс за седми път, след като представителката й Лорийн спечели миналогодишното издание на конкурса в Ливърпул с песента си Tattoo.

Посетителите от 89 страни, които се очакват в Малмьо, ще трябва да преминат през проверки за сигурност, подобни на тези на летището, когато влизат в заведенията в града.

"Има високо ниво на заплаха в комбинация с много хора", каза Пер-Ерик Ебестал, директор по сигурността на Малмьо.

Организаторите са изправени пред риск от прерастването на протестите в насилие, засилени терористични заплахи в страната и повишено напрежение с Русия след членството на Швеция в НАТО.

В центъра на Малмьо има официални плакати за "Евровизия", но също така и протестни плакати, възпроизвеждащи същия цветен дизайн, като наименованието на конкурса е заменено с "Геноцид" и призиви като "Израел вън от "Евровизия" или "Евровизия" вън от Малмьо".

Орва Кадура, палестинец, който живее в Малмьо, е един от организаторите на протестите, каза, че израелската делегация е "тук, за да представлява Израел и неговото правителство, което в момента извършва геноцид".

Израел отхвърля всякакви обвинения в геноцид в Газа по време на войната си срещу "Хамас".

Полицията каза, че мерките за сигурност ще бъдат по-строги в сравнение с времето на предишното домакинство на Швеция през 2016 г.

"Ситуацията по света е сложна", казва Петра Стенкула, началник на полицията в Малмьо. "Готови сме за всичко, което може да се случи".

Швеция се присъедини към НАТО през март, две години след като руската инвазия в Украйна я принуди да преосмисли политиката си за национална сигурност. В отговор Русия заплаши да предприеме неуточнени "политически и военнотехнически контрамерки".

Престъпността в най-големите градове на Швеция, включително Малмьо, също е проблем от години, и е подхранвана от търговията с наркотици. 

Песенният конкурс "Евровизия" започва на 7 май с първи полуфинал, последван от втори полуфинал два дни по-късно и финал в събота, 11 май.

#конкурсът #песен #евровизия #вероятно #гледан #200 #милиона #души #целия #свят

Още новини

Още новини от Култура, които може да четете